Κουλουράκια με προζύμι και μαγιά ξηρή

2015-05-12
Κουλουράκια με προζύμι και μαγιά ξηρή
  • Σερβίρεις : 12
  • Χρόνος Προετοιμασίας : 48:000 h
  • Χρόνος Μαγειρέματος : 20m
  • Έτοιμη σε : 48:20 h

Μια παραδοσιακή Ρεθυμνιώτικη συνταγή για να φτιάξεις τα κουλουράκια με προζύμι και μαγιά ξηρή σου παρουσιάζω παρακάτω. Είναι μια πολύ παλιά συνταγή που την φτιάχνανε οι νοικοκυρές στο Ρέθυμνο της Κρήτης η οποία χρειάζεται δύο μέρες προετοιμασία, άρα είναι της υπομονής. Παρόλα αυτά το αποτέλεσμα της είναι καταπληκτικό και θα σε αποζημιώσει ιδιαίτερα αν αναλογιστείς πως χρησιμοποιούμε ελάχιστα υλικά χωρίς ιδιαίτερες προσθήκες σε γλυκαντικά συστατικά. Η τελική γεύση βασίζεται σχεδόν εξ’ολοκλήρου στο ζυμάρι που φτιάχνουμε από αγνά φρέσκα Κρητικά χωριάτικα υλικά, όπως για παράδειγμα το φρέσκο χωριάτικο βούτυρο και το χειροποίητο προζύμι. Σου συνιστώ αν έχεις χρόνο να την φτιάξεις αυτή τη συνταγή και να επικοινωνήσεις μαζί μου για τυχόν διευκρινίσεις και απορίες μπορεί να προκύψουν στην πορεία εκτέλεσης της συνταγής. Καλή μαγειρική και καλή όρεξη.

Υλικά

  • 3 κιλά αλεύρι
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 750 γραμ. γιαούρτι
  • 550 γραμ. βούτυρο
  • 15 αυγά και 2 κρόκοι χωριστά
  • μαγιά στο μέγεθος μανταρινιού

Διαδικασία

Βήμα 1

Δευτέρα πρωί: Παίρνουμε τη μαγιά, ζεσταίνουμε ένα ποτήρι νερό και τη διαλύουμε καλά.

Βήμα 2

Σουρώνουμε κατόπιν το προζύμι, γι ανα φύγουν τα χοντράδια, ρίχνουμε ένα ρηχό πιάτο αλεύρι και κάνουμε το πρώτο προζύμι που το αφήνουμε σκεπασμένο ως το βράδυ.

Βήμα 3

Δευτέρα βράδυ: Βάζουμε σε λεκάνη το 1/3 από τα υλικά, εκτός από το βούτυρο και τα χτυπάμε.

Βήμα 4

Χλιαραίνουμε όλο το βούτυρο και το ρίχνουμε στη λεκάνη με το προζύμι, προσθέτουμε τα υλικά που χτυπήσαμε, τα ανακατεύουμε όλα μαζί, ρίχνουμε και 1/3 από το αλεύρι, ζυμώνουμε και κάνουμε το δεύτερο προζύμι, που το αφήνουμε όλη νύχτα σκεπασμένο να ανέβει.

Βήμα 5

Τρίτη πρωί : Χτυπάμε χωριστά το 1/2 από τα υλικά που μας έχουν μείνει, τα ενώνουμε με το δεύτερο προζύμι και με αλεύρι και κάνουμε το τρίτο προζύμι που πάλι αφήνουμε σκεπασμένο ως το απόγευμα.

Βήμα 6

Τρίτη βράδυ: Βάζουμε μέσα στη λεκάνη με το τρίτο προζύμι όλα τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε καλά.

Βήμα 7

Πλάθουμε κουλουράκια σε διάφορα σχήματα, τα τοποθετούμε σε μέρος ζεστό, τα σκεπάζουμε καιτα αφήνουμε όλη νύχτα.

Βήμα 8

Τετάρτη πρωί: Τοποθετούμε τα κουλουράκια στις λαμαρίνες, τα αυγώνουμε από δύο φορές και τα ψήνουμε στο φούρνο.

 

Τύπος Συνταγής:
Μέσος Όρος Βαθμολογίας

(5 / 5)

5 5 1
Βαθμολόγησε τη Συνταγή

1 χρήστες βαθμολόγησαν τη συνταγή