Κρητικό κοτόπουλο με στακοβούτυρο

2015-09-11
Κρητικό κοτόπουλο με στακοβούτυρο
  • Σερβίρεις : 4-6
  • Χρόνος Προετοιμασίας : 15m
  • Χρόνος Μαγειρέματος : 25m
  • Έτοιμη σε : 40m

Μια κλασική Κρητική συνταγή για κοτόπουλο θα βρεις στην παρακάτω σελίδα το οποίο είναι με στακοβούτυρο και συνιστάται για γερά στομάχια καθώς το στακοβούτυρο είναι εξαιρετικά γευστικό μεν, αλλά εξίσου βαρύ δε. Δίνει ένα φανταστικό άρωμα σε κάθε συνταγή που χρησιμοποιείται και προσωπικά σου προτείνω να δοκιμάσεις την παρακάτω πρόταση για να το επιβεβαιώσεις. Η εκτέλεση της συνταγής είναι πάρα πολύ απλή και ξεκινάς με το να βράσεις το κοτόπουλο σε νερό. Όταν βράσει, το βγάζεις και το τοποθετείς σε μια πιατέλα και ρίχνεις λεμονάκι από πάνω. Στο νερό που έβραζε το κοτόπουλο, προσθέτεις το ρύζι και το αφήνεις να βράσει. Όταν είναι έτοιμο το σερβίρεις και καις στακοβούτυρο πάνω από το κοτόπουλο και από το ρύζι. Ετοιμάζεις και την συνταγή με σαλάτα που έχεις διαλέξει και έχεις ένα νοστιμότατο γεύμα για να απολαύσεις.

Υλικά

  • 1 κοτόπουλο μέτριο
  • 1 φλιτζάνι στακοβούτυρο
  • μισό κιλό ρύζι
  • μισό κρασοπότηρο λεμόνι
  • αλάτι - πιπέρι

Διαδικασία

Βήμα 1

Βάζουμε μπόλικο νερό στην κατσαρόλα και μόλις πάρει βράση, την κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Βήμα 2

Βουτάμε μέσα στο νερό το κοτόπουλο το αφήνουμε με σκεπασμένη την κατσαρόλα 5 λεπτά και κατόπιν μαδάμε όλα τα φτερά του (να μην έχει καθόλου φτερά όπως στο εμπόριο).

Βήμα 3

Ύστερα το καψαλίζουμε πάνω από φλόγα για να καούν οι τρίχες του, το καθαρίζουμε και το αφήνουμε 1 - 2 μέρες να σιτέψει.

Βήμα 4

Ύστερα από 2 μέρες το πλένουμε καλά και το βάζουμε στην κατσαρόλα να βράσει με μπόλικο νερό και ανάλογο αλάτι.

Βήμα 5

Το τραβάμε με τρυπητή κουτάλα, το τοποθετούμε σε πιατέλα, στίβουμ επάνω του λίγο λεμόνι και το διατηρούμε ζεστό.

Βήμα 6

Μετράμε το ζουμί που έμεινε στην κατσαρόλα (η αναλογία είναι 3 μέρη ζουμί, ένα μέρος ρύζι), αν δεν φτάνει, προσθέτουμε ζεστό νερό και μόλις πάρει βράση, ρίχνουμε το ρύζι, λίγο ακόμη αλάτι και το βράζουμε 12 - 15 λεπτά, ώσπου να πιεί το ζουμί του.

Βήμα 7

Στο τέλος ρίχνουμε το λεμόνι και το κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Βήμα 8

Καίμε καλά το στακοβούτυρο, περιχύνουμε με αυτό καυτό το ρύζι, πασπαλίζουμε με λίγο πιπέρι και σερβίρουμε.

Τύπος Συνταγής: , ,
Μέσος Όρος Βαθμολογίας

(5 / 5)

5 5 1
Βαθμολόγησε τη Συνταγή

1 χρήστες βαθμολόγησαν τη συνταγή