Μοσχάρι λεμονάτο με πατάτες φούρνου

2015-09-23
Μοσχάρι λεμονάτο με πατάτες φούρνου
  • Σερβίρεις : 8-10
  • Χρόνος Προετοιμασίας : 40m
  • Χρόνος Μαγειρέματος : 2:000 h
  • Έτοιμη σε : 2:40 h

Από τις πιο κλασικές συνταγές με μοσχάρι που θα συναντήσεις είναι το λεμονάτο με τις πατάτες φούρνου, μια παλιά και παραδοσιακή συνταγή της Ελληνικής κουζίνας την οποία οι περισσότεροι λατρεύουν και φτιάχνουν σε οικογενειακά τραπέζια και τις Κυριακές. Η συγκεκριμένη συνταγή που σου στέλνω παρακάτω είναι αρκετά απλή καθώς για να την φτιάξεις αρχικά κόβεις το κρέας σε μερίδες και σε κάθε μερίδα βάζεις μέσα σκόρδο και κανέλα. Το δένεις και το τσιγαρίζεις σε μια κατσαρόλα μέχρι να ροδοκοκκινίσει όπου και ρίχνεις και σβήνεις με το λεμόνι. Όσο βράζει το μοσχάρι, ετοιμάζεις τις πατάτες σου, τις βάζεις στο φούρνο και ρίχνεις ζουμί από την κατσαρόλα. Όταν όλα αυτά ετοιμάζονται, φτιάχνεις και την σαλάτα σου και σερβίρεις τα πάντα μαζί έχοντας ένα εξαίσιο δείπνο.

Υλικά

  • 2 κιλά μοσχάρι (φιλέτο ή μπούτι)
  • 1 κεφάλι σκόρδο
  • 5 κουταλιές σούπας βούτυρο
  • 1 ποτήρι του κρασιού κρασί άσπρο ή 2 λεμόνια
  • 10 σπυριά πιπέρι
  • 2 μασούρια κανέλα
  • αλάτι
  • 1 κιλό πατάτες μικρές

Διαδικασία

Βήμα 1

Παίρνουμε το φιλέτο, το χαράζουμε σε μερίδες και σε κάθε μερίδα κάνουμε με μυτερό μαχαίρι μία τρύπα και μπήγουμε 1 σκελίδα σκόρδο, αλάτι, 2 σπυριά πιπέρι και ένα κομματάκι ξύλο κανέλα.

Βήμα 2

Δένουμε κατόπιν το κρέας και βάζουμε το βούτυρο στην κατσαρόλα να κάψει.

Βήμα 3

Μόλις κάψει, τσιγαρίζουμε το κρέας από όλες τις μεριές και το σβήνουμε με το κρασί ή με το χυμό των λεμονιών.

Βήμα 4

Μόλις τραβήξει το κρασί ή το λεμόνι και μείνει μόνο με το βούτυρο, το σκεπάζουμε με ζεστό νερό και το αφήνουμε να σιγοβράζει προσθέτοντας κατά διαστήματα λίγο ακόμα νεράκι ζεστό.

Βήμα 5

Στραγγίζουμε το ζουμί και όταν κρυώσει το κρέας, κόβουμε με κοφτερό μαχαίρι τις χαρακιές και το χωρίζουμε σε μερίδες.

Βήμα 6

Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις πλένουμε, τις τρυπάμε λίγο με το πιρούνι, τις αλατοπιπερώνουμε και τις βάζουμε σε ταψί φούρνου ρίχνοντας από πάνω το ζουμί του κρέατος.

Βήμα 7

Τις φουρνίζουμε σε μέτρια θερμοκρασία ώσπου να ροδοκοκκινίσουν.

Βήμα 8

Σερβίρουμε το κρέας σε πιατέλα και γύρω γύρω γαρνίρουμε με τα ολόκληρα πατατάκια.

Τύπος Συνταγής: ,
Μέσος Όρος Βαθμολογίας

(5 / 5)

5 5 1
Βαθμολόγησε τη Συνταγή

1 χρήστες βαθμολόγησαν τη συνταγή