Μπατσαριά Γιαννιώτικη Ηπειρώτικη πίτα με καλαμποκάλευρο και τυρί της Αργυρώς

2015-04-17
Μπατσαριά Γιαννιώτικη
  • Σερβίρεις : 12
  • Χρόνος Προετοιμασίας : 1:20 h
  • Χρόνος Μαγειρέματος : 60m
  • Έτοιμη σε : 2:20 h

Σου παραθέτω μία υπέροχη παραδοσιακή συνταγή για να φτιάξεις την πατροπαράδοτη μπατσαριά Γιαννιώτικη Ηπειρώτικη πίτα με καλαμποκάλευρο και τυρί της Αργυρώς. Πρόκειται για μία πολύ νόστιμη πίτα χωρίς φύλλο η οποία φτιάχνεται από αγνά υλικά (διάφορα χόρτα τα γνωστά ως λάπατα) και είναι ιδανική για όλες τις ώρες και πολύ αγαπητή από κάθε οικογένεια της Ηπείρου.  Στην Ήπειρο συνηθίζουν να τη συνοδεύουν με μία κουταλιά γιαούρτι ή γαλοτύρι. Σου προτείνω να δοκιμάσεις να τη φτιάξεις ακολουθώντας βήμα βήμα τη συνταγή και να μου στείλεις τις εντυπώσεις σου στο χώρο που βρίσκεται στο κάτω μέρος της σελίδας.

Υλικά

  • Για τη γέμιση:
  • 1 κιλό διάφορα χόρτα (σέσκουλα, σπανάκι, καυκαλίθρες κλπ)
  • 1 μικρό ματσάκι άνηθο
  • 1 μικρό ματσάκι μυρώνια
  • 1 μικρό ματσάκι κρεμμύδια φρέσκα
  • 1 κρεμμύδι ξερό
  • ελαιόλαδο
  • 1/5 κιλό φέτα
  • αλάτι
  • Για τη ζύμη:
  • 1/5 κιλό καλαμποκάλευρο
  • 1 αυγό
  • 2 φλιτζάνια τσαγιού γάλα

Διαδικασία

Βήμα 1

Καθαρίζουμε τα χόρτα πολύ καλά και τα κόβουμε μέτρια κομμάτια.

Βήμα 2

Στη συνέχεια τους ρίχνουμε αλάτι και τα χειροτρίβουμε για να μαλακώσουν και να βγάλουν τα ζουμιά τους.

Βήμα 3

Τα αφήνουμε σε ένα σουρωτήρι να βγάλουν τα ζουμιά τους και παράλληλα κόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα μυρωδικά καθώς και το κρεμμύδι το ξερό.

Βήμα 4

Τοποθετούμε σε ένα μπολ τα χόρτα που έχουμε στραγγίσει μαζί με όλα τα παραπάνω υλικά συν την φέτα τριμμένη με το χέρι μας και λίγο ελαιόλαδο.

Βήμα 5

Στη συνέχεια φτιάχνουμε τη ζύμη.

Βήμα 6

Σε ένα ταψάκι βάζουμε το καλαμποκάλευρο μαζί με το αυγό και λίγο λίγο το γάλα και αναμειγνύουμε μέχρι η ζύμη μας να γίνει συμπαγής.

Βήμα 7

Λαδώνουμε ένα ταψί πολύ καλά πασπαλίζουμε με το χέρι μας τη ζύμη να πάει παντού έχοντας το ίδιο πάχος σε όλη την επιφάνεια του ταψιού και αμέσως μετά τοποθετούμε τη γέμιση που έχουμε κρατήσει στην άκρη.

Βήμα 8

Τέλος πασπαλίζουμε την υπόλοιπη ζύμη πάνω από τη γέμιση καλύπτοντας όλη την επιφάνεια του ταψιού, προσθέτοντας και λίγο ακόμη ελαιόλαδο.

Βήμα 9

Η πίτα μας είναι έτοιμη για ψήσιμο σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και για περίπου 1 ώρα.

Τύπος Συνταγής:
Μέσος Όρος Βαθμολογίας

(5 / 5)

5 5 1
Βαθμολόγησε τη Συνταγή

1 χρήστες βαθμολόγησαν τη συνταγή