Παστιτσάδα Κερκυρέικη παραδοσιακή

2015-08-21
Παστιτσάδα Κερκυρέικη παραδοσιακή
  • Σερβίρεις : 8
  • Χρόνος Προετοιμασίας : 20m
  • Χρόνος Μαγειρέματος : 2:20 h
  • Έτοιμη σε : 2:40 h

Μια εξαιρετική και από τις πιο γνωστές παραδοσιακές συνταγές με μοσχάρι σου παρουσιάζω παρακάτω. Η Κερκυραϊκή παστιτσάδα είναι μια συνταγή που την είχε πάρει η γιαγιά μου από ένα Πάσχα που πέρασε στο νησί της Κέρκυρας και μας την έφτιαχνε αρκετά συχνά όταν ήμασταν μικρές. Η διαδικασία είναι απλούστατη καθώς κόβουμε το μοσχάρι σε κομμάτια και το σοτάρουμε σε κατσαρόλα μαζί με το κρεμμύδι. Στη συνέχεια προσθέτουμε το σκόρδο και σβήνουμε με κρασί. Λίγα λεπτά μετά, ρίχνουμε το νερό και βάζουμε μέσα όλα τα υλικά για να βράσουν και τα αφήνουμε δύο ώρες. Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε τα μακαρόνια και όταν ετοιμαστούν τα ρίχνουμε για λίγο στην κατσαρόλα ώστε να δέσουν με την σάλτσα μας και είμαστε έτοιμοι να απολαύσουμε το φαγητό μας με συνοδεία μια από τις σαλάτες εποχής που έχουμε διαλέξει και ετοιμάσει.

Υλικά

  • 1 κιλό κρέας μοσχάρι (μπούτι)
  • 1 1/2 φλιτζάνι τσαγιού λάδι
  • 1 ποτήρι, μικρό κρασί άσπρο (αρετσίνωτο)
  • μισό κιλό ώριμες ντομάτες ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες (ή ανάλογος πελτές)
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια
  • 2 - 3 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κουταλάκι πιπέρι κόκκινο
  • μισό κουτάλι πιπέρι μαύρο
  • 1 φύλλο δάφνης
  • λίγη φλούδα κανέλα
  • 4 - 5 γαρύφαλλα
  • 1 κουταλάκι ζάχαρη
  • ανάλογο αλάτι
  • 600 γραμ. μακαρόνια χοντρά
  • 250 γραμ. κεφαλοτύρι τριμμένο

Διαδικασία

Βήμα 1

Κόβουμε το κρέα σε 5 - 6 ισομεγέθη κομμάτια.

Βήμα 2

Το βάζουμε σε ρηχή κατσαρόλα, μαζί με το λάδι και τα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα και τα σωτάρουμε μέχρι να ροδίσουν καλά (κρέα και κρεμμύδια).

Βήμα 3

Προσθέτουμε το σκόρδο καθαρισμένο και αφού φέρουμε λίγους γύρους με ξύλινη κουτάλα χύνουμε το κρασί και σκεπάζουμε αμέσως την κατσαρόλα.

Βήμα 4

Μετά από λίγα λεπτά, ρίχνουμε δύο ποτήρια νερό και αφού πάρει λίγες βράσεις, βάζουμε και τα υπόλοιπα υλικά (εκτός από τα μακαρόνια και το κεφαλοτύρι).

Βήμα 5

Προσθέτουμε και άλλο νερό, μέχρι να σκεπάσει το κρέας.

Βήμα 6

Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και τ' αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά, περίπου 2 ώρες.

Βήμα 7

Σε άλλη μεγάλη κατσαρόλα, βράζουμε νερό, με το ανάλογο αλάτι και ρίχνουμε τα μακαρόνια ολόκληρα.

Βήμα 8

Τα βράζουμε 12' - 15' , τα στραγγίζουμε και τους ρίχνουμε κρύο νερό.

Βήμα 9

Σερβίρουμε το κρέας σε πιατέλα με λίγη σάλτσα.

Βήμα 10

Ρίχνουμε τα μακαρόνια στην υπόλοιπη σάλτσα, τα ανακατεύουμε καλά και τα σερβίρουμε αμέσως (πασπαλίζοντας σε κάθε πιάτο μπόλικο από το τριμμένο κεφαλοτύρι) γιατί η παστιτσάδα σερβίρεται καυτή.

Μέσος Όρος Βαθμολογίας

(5 / 5)

5 5 1
Βαθμολόγησε τη Συνταγή

1 χρήστες βαθμολόγησαν τη συνταγή