Τσουρέκια κορδονάτα αφράτα Πασχαλινά με πλεξούδες και έξι κορδόνια

2015-03-18
Τσουρέκι με προζύμι σε πλεξούδες
  • Χρόνος Προετοιμασίας : 1:05 h
  • Χρόνος Μαγειρέματος : 45m
  • Έτοιμη σε : 1:50 h

Για όσους θέλουν να δοκιμάσουν να κάνουν κάτι λίγο πιο δύσκολο από το απλό τσουρέκι και θέλοντας να μην έχει μόνο υπέροχη γεύση αλλά και ιδανική όψη για σερβίρισμα, μπορούν να δοκιμάσουν να κάνουν μια προσπάθεια για τα τσουρέκια κορδονάτα αφράτα Πασχαλινά με πλεξούδες και έξι κορδόνια και θα μείνουν κάτι παραπάνω από ευχαριστημένοι. Η συνταγή περιέχει τα κλασικά υλικά για να φτιάξεις το τσουρέκι, σε συνδυασμό με γλυκάνισο, μαγιά και ξύσμα πορτοκαλιού. Εμείς το φτιάχνουμε με έξι κορδόνια αλλά μπορείς να το κάνεις πιο χοντρό και να βάλεις τέσσερα. Δοκίμασε να φτιάξεις την συνταγή και στείλε μας τις παρατητήσεις και τα σχόλια σου στον αντίστοιχο χώρο παρακάτω στην σελίδα.

Υλικά

  • 2 κύβους νωπή μαγιά
  • 1 κούπα βούτυρο
  • 1/2 κούπα μαγειρικό λίπος (φυτίνη)
  • 1 1/2 κούπα ζάχαρη
  • 4 αυγά
  • 1 κούπα γάλα
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  • 1/4 κ.γλ αλάτι
  • 1.250γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.σ. γλυκάνισο
  • 1 κ.σ. μαχλέπι
  • 1/2 κούπα νερό

Διαδικασία

Βήμα 1

Για το προζύμι, θα ρίξουμε την μαγιά σε ένα μπώλ μεσαίου μεγέθους και θα προσθέσουμε ελάχιστη ζάχαρη, λίγο νερό και λίγο αλεύρι, ένα βράδυ πρίν την ημέρα που θα θελήσουμε να φτιάξουμε το τσουρέκι μας.

Βήμα 2

Θα σκεπάσουμε το προζύμι και θα το αφήσουμε στον πάγκο όλο το βράδυ.

Βήμα 3

Σε ένα μπρίκι θα ρίξουμε τον γλυκάνισο και το μαχλέπι, μαζί με 1/2 κούπα νερό και θα το αφήσουμε για 3'.

Βήμα 4

Ύστερα, θα το σουρώσουμε και θα το αφήσουμε στην άκρη.

Βήμα 5

Για το τσουρέκι, θα βάλουμε σε ένα μεγάλο μπώλ το βούτυρο, την φυτίνη και την ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά.

Βήμα 6

Θα προσθέσουμε τα αυγά, το προζύμι, το γάλα, το ελαιόλαδο, το αλάτι, το γλυκάνισο, το ξύσμα από πορτοκάλι και το αλεύρι, σταδιακά, και ανακατεύουμε ξανά, πάρα πολύ καλά.

Βήμα 7

Αφήνουμε την ζύμη στην άκρη για 1 ώρα.

Βήμα 8

Αφού φουσκωσει η ζύμη, θα την χωρίσουμε σε 4 μέρη και θα τα πλέξουμε σε κοτσίδες.

Βήμα 9

Βάζουμε το τσουρέκι στον φούρνο στους 170 βαθμούς και σε 45' είναι έτοιμο για σερβίρισμα!

 

Τύπος Συνταγής:
Μέσος Όρος Βαθμολογίας

(5 / 5)

5 5 1
Βαθμολόγησε τη Συνταγή

1 χρήστες βαθμολόγησαν τη συνταγή