Χαλβάς Βέροιας αλευρίου τσοπάνικος με τυρί

2015-03-12
Χαλβάς Βέροιας αλευρίου τσοπάνικος με τυρί
  • Σερβίρεις : 20
  • Χρόνος Προετοιμασίας : 1:20 h
  • Χρόνος Μαγειρέματος : 1:40 h
  • Έτοιμη σε : 3:000 h

Είναι εξαιρετικό γλυκό και δύσκολο, γιατί χρειάζεται πολύ ώρα να ασχοληθείς. Το χαλβά αυτό τον παρασκεύαζαν οι τσομπάνηδες, όταν στο μαντρί έρχονταν κανένας καλός φίλος ή προύχοντες του χωριού. Ο τσοπάνικος χαλβάς Βέροιας αλευρίου με τυρί που σου στέλνω παρακάτω είναι μια πολύ διαφορετική πρόταση για χαλβά που στην προτείνω μόνο αν έχεις το μεράκι και την όρεξη για να δοκιμάσεις κάτι διαφορετικό, καθώς και το χρόνο για να το κάνεις. Ο χαλβάς έχει αρκετό τυρί μέσα, είναι ιδιαίτερα παχυντικός αλλά μοναδικά γευστικός και ιδιαίτερος και αξίζει την δοκιμή. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση χρειαστείς είμαι στη διάθεση σου.

Υλικά

  • 3 κιλά φρέσκο τυρί ανάλατο, πρόβιο ή κατσικίσιο
  • 6 αυγά (μόνο οι κρόκοι)
  • 600 - 700 γραμ. ζάχαρη
  • 50 - 100 γραμ. βούτυρο φρέσκο (αν χρειαστεί)
  • 2 - 3 χεριές αλεύρι λευκό

Διαδικασία

Βήμα 1

Παίρνουμε ολόπαχο φρέσκο τυρί, πηγμένο πριν από 15 μέχρι 20 ώρες.

Βήμα 2

Το τρίβουμε με τα χέρια, προσθέτουμε σε αυτό τους 6 κρόκους και τα ανακατεύουμε μαζί.

Βήμα 3

Το βάζουμε σε κατσαρόλα αλουμινένια ή χάλκινη με ίσο πάτο και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα διαρκώς τον πάτο για να μην κολλήσει.

Βήμα 4

Όταν το τυρί λιώσει τότε ρίχνουμε μέσα 200 - 250 γραμ. ζάχαρη.

Βήμα 5

Βράζουμε και ανακατεύουμε συνέχεια 50 λεπτά.

Βήμα 6

Όταν αρχίσει να μυρίζει σαν καμένο, ρίχνουμε 2 - 3 χεριές αλεύρι λευκό, και όσο ανακατεύουμε - βλέπουμε πως πήζει σαν σιμιγδαλένιος χαλβά και αρχίζει να ξεκολλάει τελείως από τον πάτο.

Βήμα 7

Αν πήξει με το αλεύρι πολύ ρίχνουμε 250 γραμ. ζάχαρη (έχει την ιδιότητα να αραιώνει το μίγμα).

Βήμα 8

Μετά από τη ζάχαρη βλέπουμε ότι αρχίζει να βγάζει βούτυρο στην κατσαρόλα και γυρίζει ανακατεύοντάς το χωρίς δυσκολία στην κατσαρόλα.

Βήμα 9

Θα εξακολουθήσουμε όμως να το γυρίζουμε ώσπου να ψηθεί το αλεύρι.

Βήμα 10

Αν ρίξουμε αλεύρι περισσότερο από όσο χρειάζεται και σφίξει, ξαναρίχνουμε λίγη ζάχαρη για να μαλακώσει.

Βήμα 11

Δοκιμάζουμε και αν θέλουμε να γίνει γλυκύτερος ξαναρίχνουμε λίγη ζάχαρη ακόμα.

Βήμα 12

Το γυρίζουμε στην κατσαρόλα με την ξύλινη κουτάλα και αν δούμε ότι κολλάει στον πάτο, σημαίνει πως το τυρί είναι άπαχο και πρέπει να ρίξουμε βούτυρο.

Βήμα 13

Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και τη σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα 30 λεπτά περίπου.

 

Τύπος Συνταγής:
Μέσος Όρος Βαθμολογίας

(5 / 5)

5 5 1
Βαθμολόγησε τη Συνταγή

1 χρήστες βαθμολόγησαν τη συνταγή