Χανιώτικο κοτόπουλο με πιλάφι λεμονάτο στην κατσαρόλα

2015-10-13
Χανιώτικο κοτόπουλο με πιλάφι λεμονάτο στην κατσαρόλα
  • Σερβίρεις : 8-10
  • Χρόνος Προετοιμασίας : 15m
  • Χρόνος Μαγειρέματος : 45m
  • Έτοιμη σε : 60m

Μια παραδοσιακή και από τις πιο νόστιμες Κρητικές συνταγές με κοτόπουλο σου παρουσιάζω παρακάτω μιας και πρόκειται για μια Χανιώτικη πρόταση με κοτόπουλο λεμονάτο και πιλάφι στην κατσαρόλα. Είναι πάρα πολύ εύκολο να το μαγειρέψεις και στο συνιστώ ανεπιφύλακτα για το μεσημεριανό ή το βραδινό σου γεύμα. Τα βήματα εκτέλεσης της συνταγής είναι αρχικά ότι βράζουμε το κοτόπουλο που έχουμε κόψει στη μέση και όταν βράσει το βγάζουμε και το αφήνουμε σε πιατέλα. Στη συνέχεια και στον ζωμό που έβρασε το κοτόπουλο, βάζουμε το ρύζι μας και το αφήνουμε και αυτό να βράσει. Στο τέλος και αφού ετοιμαστεί και το ρύζι, βάζουμε στακοβούτυρο και το τσιγαρίζουμε. Σβήνουμε το ρύζι με το λεμόνι και το σερβίρουμε με το κοτόπουλο και με μια από τις δροσερές συνταγές για σαλάτα που σου έχουμε παρουσιάσει στην ιστοσελίδα μας. Καλή απόλαυση.

Υλικά

  • λεμόνι
  • 1 κοτόπουλο 1 1/2 - 2 κιλά
  • 1 κιλό ρύζι
  • αλάτι
  • 1 κούπα στακοβούτυρο

Διαδικασία

Βήμα 1

Καθαρίζουμε το κοτόπουλο, το κόβουμε στα δύο και το βράζουμε σε νερό με αλάτι.

Βήμα 2

Πριν πάρει βράση το ξαφρίζουμε.

Βήμα 3

Όταν ψηθεί το τραβάμε από τη φωτιά και το βάζουμε σε πιατέλα.

Βήμα 4

Περνάμε το ζουμί από τρυπητό.

Βήμα 5

Το μετράμε με ποτήρι και με το ίδιο μετράμε το ρύζι.

Βήμα 6

Αναλογία σε 2 1/2 ποτήρια ζουμί, 1 ποτήρι ρύζι.

Βήμα 7

Σε αυτήν την αναλογία το ρύζι μένει σπυρωτό.

Βήμα 8

Βάζουμε το ζουμί να βράσει και ρίχνουμε το ρύζι πλυμένο, το ανακατεύουμε προσεχτικά μία - δύο φορές και το τραβάμε από τη φωτιά πριν πιεί το ζουμί.

Βήμα 9

Βάζουμε το στακοβούτυρο να κάψει, περιχύνουμε το πιλάφι και ανακατεύοντάς το προσθέτουμε και λίγο χυμό λεμονιού.

Βήμα 10

Το σερβίρουμε σε φόρμα ή σκέτο.

Βήμα 11

Εάν θέλουμε το γαρνίρουμε με συκωτάκια.

Βήμα 12

Είναι ένα πραγματικά νοστιμότατο φαγητό.

Σημείωση: Η δόση κανονίζεται ανάλογα με τα άτομα που θέλουμε. Είναι το κύριο φαγητό, σε γάμους, αρραβώνες και βαφτίσεις στην Κρήτη και ειδικά στο Νομό Χανίων.

 

Τύπος Συνταγής: , ,
Μέσος Όρος Βαθμολογίας

(5 / 5)

5 5 1
Βαθμολόγησε τη Συνταγή

1 χρήστες βαθμολόγησαν τη συνταγή