Χριστουγεννιάτικος κορμός με φρούτα του δάσους

2015-12-10
xristougenniatikos-kormos-me-frouta-tou-dasous
  • Σερβίρεις : 10
  • Χρόνος Προετοιμασίας : 50m
  • Χρόνος Μαγειρέματος : 15m
  • Έτοιμη σε : 1:05 h

Καλημέρα σας αγαπημένες μου φίλες. Ελπίζω οι εορταστικές μέρες να σας έχουν ανταμείψει, να περνάτε όμορφα, με την οικογένειά σας ή με φίλους, να έχετε βρεί την χαμένη σας διάθεση και αυτοπεποίθηση, τα χαμόγελα να επανήλθαν στο προσωπάκι σας. Όλη αυτή η ιδιαίτερα όμορφη ατμόσφαιρα, μπορεί μονάχα να συμπληρωθεί με γευστικά πιάτα και λαχταριστά γλυκά. Σήμερα και γω με βάση το σκεπτικό αυτό, θέλω να σας προτείνω ένα πολύ αγαπημένο γλυκό, τον κορμό. Ο κορμός, είναι ενα γλυκό με μακρά ιστορία, που παρασκευάζεται από πολύ παλιά, ενώ σήμερα εμείς γνωρίζουμε μια απο της παραλλαγές του που διαδώθηκε και επικράτησε. Η ιστορία του έχει να δώσει πολλά, και θα ήταν πολύ χρήσιμο να την διαβάζατε όταν βρείτε χρόνο. Πάντως, μπορεί και μας κάνει γνωστά τα χαρακτηριστικά των τότε κοινωνιών, τις ευαισθησίες τους, τις λογικές τους, τις συνήθειές τους. Είναι πολύ ωραίο που κάθε χρόνο αυτές τις μέρες, και όχι μόνο, όλες αυτές οι αναμνήσεις ζωντανεύουν ξανά. Έτσι και εμείς, θα συνεχίσουμε την παράδοση, αλλάζοντάς την λιγάκι. Ο κορμός μας δηλαδή δεν θα είναι με σοκολάτα και καρύδια, αλλά με  φρούτα του δάσους (blueberry, του raspberry, του φραγκοστάφυλου, του cranberry και του blackberry), τα οποία θα προσδώσουν στο γλυκό μας γεύση, και κυρίως θρεπτικά συστατικά. Τα φρούτα του δάσους συγκαταλέγονται στις λεγόμενες ΄΄υπερτροφές΄΄, βοηθάνε στο αδυνάτισμα, είναι πλούσια σε βιταμίνες και αμινοξέα και αποτελούν τα καλύτερα αντιοξειδωτικά για να αναζογωνηθούν τα κύτταρα της επιδερμίδας. Έτσι, λοιπόν, θα έχετε χαρίσει στα αγαπημένα σας πρόσωπα εξαιρετικές γεύσεις, απόλαυση και κυρίως υγεία. Καλά Χριστούγεννα φίλες μου, με αγάπη!

Υλικά

  • 1 κ.σ. ζάχαρη άχνη για το σερβίρισμα
  • 2-3 κ.σ. ζάχαρη άχνη
  • 250 γρ. κρέμα γάλακτος καλά παγωμένη
  • λίγο ξύσμα λεμονιού
  • Για το παντεσπάνι:
  • 75 γρ. ζάχαρη ψιλή
  • 75 γρ. αλεύρι γ.ο.χ κοσκινισμένο
  • 1-2 κ.σ. ζάχαρη ψιλή για το πασπάλισμα
  • 3 κρόκους
  • 3 ασπράδια και λίγο κρεμόριο
  • ξύσμα 1/2 λεμονιού
  • Για τη γέμιση:
  • 2 κ.σ. ζάχαρη
  • 3 κ.σ. κορν φλάουρ
  • 150 γρ. βατόμουρα

Διαδικασία

Βήμα 1

Γέμιση: Αρχικά σε ένα φλιταζνάκι με ελαάχιστο νερό διαλύουμε το κορν φλάουρ. Στη συνέχεια σε ένα κατσαρολάκι ρίχουμε τα κατεψυγμένα βατόμουρα (χωρίς να ξεπαγώσουν), τα αφήνουμε σε σιγανή φωτιά, προσθέτουμε τη ζάχαρη, το διαλυμένο κορν φλάουρ, τα ανακατεύουμε, τα αφήνουμε να βράσουν λίγο για να δέσει η σως μας, κατεβάζουμε από τη φωτιά και την αφήνουμε να κρυώσει καλά.

Βήμα 2

Παντεσπάνι: Σε ένα μπωλ ρίχνουμε τα ασπράδια, το κρεμμόριο τα χτυπάμε πολύ καλά μέχρι να γίνουν μαρέγκα (μόλις σχηματίζονται κορυφές είναι έτοιμη) και σκεπάζουμε το μπωλ και το βάζουμε στο ψυγέιο. Σε ένα μίξερ χεριού ρίχνουμε τους κρόκους, τη ζάχαρη, τα χτυπάμε καλά μέχρι να πάρει τη μορφή βελούδινης κρέμας, ρίχνουμε τη μαρέγκα, το αλεύρι,συνεχίζουμε το ανακάτεμα απαλά με ένα κουτάλι μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα και προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού. Σε ένα ρηχό ορθογώνιο ταψί, στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί, το λαδώνουμε με ένα χαρτί κουζίνας, πασπαλίζουμε με αλεύρι, περιχύνουμε με το μίγμα αυτό, το στρώνουμε με μία σπάτουλα καλά, βάζουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα και ψήνουμε για 12-15 λεπτά.

Βήμα 3

Παίρνουμε ένα μπωλ το βάζουμε στο στο ψυγείο μαζί με τα σύνεργα του μίξερ να κρυώσουν το στεγνώνουμε και μόλις είναι έτοιμο ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος, το ξύσμα λεμονιού, τη ζάχαρη άχνη και τα χτυπάμε καλά μέχρι να φουσκώσει το μίγμα και να γίνει μία σφιχτή σαντιγή.

Βήμα 4

Παίρνουμε ένα αντικολλητικό χαρτί, το πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη, και όταν το παντσπάνι ψηθεί, το αναποδογύριζουμε σε αυτό (ζεστό όπως είναι), βγάζουμε το πρώτο αντικολλητικό χαρτί που έχουμε από το ψήσιμο, με το δεύτερο τώρα αρχίζουμε το τυλίγουμε σε ρολό και το αφήνουμε να κρυώσει λίγο.

Βήμα 5

Μόλις κρυώσει το παντεσπάνι, το ξετυλίγουμε απλώνουμε τη σαντιγή από πάνω απλώνουμε τη σως φρούτων μας (τη γέμιση δηλαδή), το ξανατυλίγουμε σε σχήμα ρολού και το βάζουεμ σε μία πιατέλα.

Βήμα 6

Τέλος το βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει, πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη όταν το βγάλουμε και διακοσμούμε με χριστουγεννιάτικα στολίδια της αρεσκείας μας.

Τύπος Συνταγής:
Μέσος Όρος Βαθμολογίας

(5 / 5)

5 5 1
Βαθμολόγησε τη Συνταγή

1 χρήστες βαθμολόγησαν τη συνταγή