Αχινοί γεμιστοί με ρύζι και ντομάτα

2014-03-01
Αχινοί γεμιστοί με ρύζι
  • Χρόνος Προετοιμασίας : 30m
  • Χρόνος Μαγειρέματος : 20m
  • Έτοιμη σε : 50m

Τη συνταγή αυτή την έμαθα από τη γιαγιά μου, που είναι τώρα 92 χρονών. Επειδή μένουμε σε νησί, αυτή τη συνταγή την έχουμε δοκιμάσει πολλές φορές και σας πληροφορώ πως είναι πολύ, μα πολύ νόστιμη. Είναι φαγητό θαλασσινό. Δες παρακάτω την συνταγή για αχινοί γεμιστοί με ρύζι, όπως την κάνουμε εμείς.

Υλικά

  • 20 αχινοί
  • μισό κιλό ρύζι
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο
  • μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού λάδι
  • ελάχιστο αλάτι και πιπέρι
  • 1 κουταλάκι σάλτσα ντομάτας ή 4 ώριμες μέτριες ντομάτες

Διαδικασία

Βήμα 1

Αφήνουμε τους αχινούς στο ψυγείο ένα 24 ωρο, για να μαλακώσουν.

Βήμα 2

Τους βγάζουμε και τους τρίβουμε πάνω σε καθαρή πλάκα για να φύγουν όλα τα αγκάθια τους.

Βήμα 3

Τους ξύνουμε καλά με μαχαίρι για να καθαρίσει εντελώς το καβούκι τους και τους πλένουμε πολλές φορές.

Βήμα 4

Ανοίγουμε με ένα λεπτό μαχαίρι το στόμα τους, χύνουμε τη θάλασσα σε κατσαρόλα και την κρατάμε.

Βήμα 5

Τους καθαρίζουμε από την άμμο και αφήνουμε μέσα μόνο τα αυγά τους.

Βήμα 6

Βάζουμε σε κατσαρόλα το λάδι να κάψει και σωτάρουμε το κρεμμύδι, μέχρι να ροδίσει.

Βήμα 7

Ρίχνουμε μέσα το μαϊντανό, το αλάτι, το πιπέρι, και τη σάλτσα ντομάτας (ή τις ντομάτες ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες).

Βήμα 8

Προσθέτουμε, τέλος, και το ρύζι, τα σωτάρουμε όλα μαζί καλά, και η γέμισή μας είναι έτοιμη.

Βήμα 9

Γεμίζουμε με κουταλάκι έναν - έναν τους αχινούς αφήνοντάς τους λίγο άδειους για να έχει χώρο να φουσκώσει το ρύζι.

Βήμα 10

Τους αραδιάζουμε σε μικρή ρηχή κατσαρόλα και ρίχνουμε μέσα τη θάλασσα, αφού προηγούμενα την έχουμε σουρώσει καλά.

Βήμα 11

Συμπληρώνουμε νερό μέχρι να τους σκεπάσει και ελάχιστο λάδι.

Βήμα 12

Τους σκεπάζουμε με ένα πιάτο και αφήνουμε να βράσουν περίπου 20 με 30 λεπτά σε σιγανή φωτιά.

Βήμα 13

Οι αχινοί γεμιστοί με ρύζι είναι έτοιμοι και σερβίρονται ζεστοί.

Τύπος Συνταγής:
Μέσος Όρος Βαθμολογίας

(5 / 5)

5 5 2
Βαθμολόγησε τη Συνταγή

2 χρήστες βαθμολόγησαν τη συνταγή