Μαγειρίτσα Ηπειρώτικη

2013-04-11
  • Σερβίρεις : 6
  • Χρόνος Προετοιμασίας : 30m
  • Χρόνος Μαγειρέματος : 2:000 h
  • Έτοιμη σε : 2:30 h

Μια πάρα πολύ θρεπτική και νόστιμη συνταγή. Αν θέλεις κάτι διαφορετικό για να πειραματιστείς τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα δοκίμασε μαγειριτσα ηπειρωτικη και δε θα χάσεις. Έχει πλούσια θρεπτική αξία σαν σούπα και σαν αποτέλεσμα έχει μια μοναδική και πρωτότυπη γεύση.

 

Υλικά

  • 1 αρνίσιο κεφαλάκι με λίγο σβέρκο
  • 1 συκωταριά
  • 5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • μισό ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • μισό ματσάκι καυκαλήθρες ψιλοκομμένο
  • μισό ματσάκι μυρώνια ψιλοκομμένο
  • μισό ματσάκι ξυνολάπαθα ψιλοκομμένο
  • 4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμενα
  • 100 γραμμάρια ρύζι
  • 2 λεμόνια χυμό
  • 2 αυγά
  • 2 κουταλιές της σούπας γιαούρτι
  • αλάτι
  • πιπέρι

Διαδικασία

Βήμα 1

Βάζεις το κεφαλάκι κάτω από τρεχούμενο νερο και το καθαρίζεις πολύ καλά.

Βήμα 2

Αν χρειάζεται καις το κεφαλάκι για να φύγουν οι τριχούλες.

Βήμα 3

Το βάζεις σε μια βαθιά κατσαρόλα με νερό να το σκεπάζει.

Βήμα 4

Το αφήνεις να βράσει και το ξαφρίζεις.

Βήμα 5

Το αφήνεις να σιγοβράσει σκεπασμένο για περίπου 1 ώρα.

Βήμα 6

Σε άλλη κατσαρόλα ζεσταίνεις το λάδι και τσιγαρίζεις για 3 λεπτά τα κρεμμυδάκια.

Βήμα 7

Προσθέτεις τα χορταρικά και τσιγαρίζεις για άλλα 3 λεπτά.

Βήμα 8

Τα κατεβάζεις από τη φωτιά.

Βήμα 9

Ζεματίζεις τη συκωταριά και αφού κρυώσει την κόβεις σε μικρά κομματάκια.

Βήμα 10

Όταν ετοιμαστεί το κεφαλάκι το ξεκοκκαλίζεις και βάζεις τα κομμάτια σε μια κατσαρόλα μαζί με τα χορταρικά και τη συκωταριά.

Βήμα 11

Προσθέτεις 1 λίτρο από το νερό που έβρασες το κεφαλάκι, αλάτι και πιπέρι.

Βήμα 12

Σιγοβράζεις για ακόμα 40 λεπτά.

Βήμα 13

20 λεπτά περίπου πριν τελειώσει το βράσιμο, προσθέτεις το ρύζι.

Βήμα 14

Σε ένα μπωλ βάζεις τα αυγά, το γιαούρτι, το χυμό από τα λεμόνια και λίγο ζουμί από τη σούπα.

Βήμα 15

Ανακατεύεις και προσθέτεις το μείγμα στη σούπα ανακατεύοντας συνέχεια.

Βήμα 16

Αφήνεις να βράσει 3 λεπτά να πήξει ελαφρά.

Βήμα 17

Στο τέλος προσθέτεις και τον άνηθο για να μη βράσει πολύ.

Βήμα 18

Συγχαρητήρια η μαγειριτσα Ηπειρωτικη είναι έτοιμη για να την απολαύσεις.

 

Tips

  • Αν θέλεις μπορείς να προσθέσεις κι άλλα χορταρικά και λαχανικά της αρεσκείας σου.
  • Αν θέλεις μπορείς μαζί με το κεφαλάκι να βράσεις και ποδαράκια αρνίσια.
Μέσος Όρος Βαθμολογίας

(5 / 5)

5 5 2
Βαθμολόγησε τη Συνταγή

2 χρήστες βαθμολόγησαν τη συνταγή