Μαγειρίτσα με Μαρούλι

2013-04-11
  • Σερβίρεις : 8
  • Χρόνος Προετοιμασίας : 20m
  • Χρόνος Μαγειρέματος : 2:10 h
  • Έτοιμη σε : 2:30 h

Μια πάρα πολύ νόστιμη μαγειριτσα με μαρουλι, ότι πρέπει για τη φετινή ανάσταση. Νόστιμη, υγιεινή, διαιτητική και ότι πρέπει για την διατροφή σου τις ημέρες στα τέλη της Μεγάλης Εβδομάδας. Θρεπτική και πολύ αρωματική, θα την απολαύσεις σίγουρα.

 

Υλικά

  • 1 συκωταριά
  • μια σακούλα εντεράκια
  • 1 μπουκάλι ξύδι
  • 2 μαρούλια ψιλοκομμένα
  • 3 ματσάκια φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 600 γραμμάρια κρεμμύδια πολτοποιημένα
  • 2 πράσα κομμένα σε ροδέλες
  • 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 250 ml ελαιόλαδο
  • 250 ml μαυροδάφνη
  • 1 πορτοκάλι χυμό
  • αλάτι
  • μαύρο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 6 λίτρα νερό
  • 150 γραμμάρια ρύζι καρολίνα πλυμμένο και στραγγισμένο
  • 3 αυγά
  • 4 λεμόνια χυμό
  • ζάχαρη

Διαδικασία

Βήμα 1

Πλένεις πολύ καλά τα εντεράκια και τη συκωταριά.

Βήμα 2

Τα βάζεις σε μια λεκάνη με το ξύδι και τα αφήνεις μέχρι να ετοιμάσεις τα υπόλοιπα υλικά.

Βήμα 3

Ψιλοκόβεις τα εντεράκια και τα βάζεις σε μια λεκανίτσα με χυμό από 2 λεμόνια.

Βήμα 4

Σε μια κατσαρόλα βράζεις 3 λίτρα νερό.

Βήμα 5

Ζεματίζεις τη συκωταριά για 3 λεπτά.

Βήμα 6

Την στραγγίζεις και μόλις κρυώσει την ψιλοκόβεις.

Βήμα 7

Σε μια κατσαρόλα και σε δυνατή φωτιά ρίχνεις το ελαιόλαδο, τα κρεμμύδια και τα 2 είδη, τα πράσα,αλάτι και λίγη ζάχαρη.

Βήμα 8

Ανακατεύεις για 5 λεπτά.

Βήμα 9

Σβήνεις με λίγο κρασί και προσθέτεις τη συκωταριά και τα εντεράκια.

Βήμα 10

Αφήνεις να βράσουν για περίπου 15 λεπτά.

Βήμα 11

Σβήνεις με το υπόλοιπο κρασί, το χυμό πορτοκαλιού, αλατοπιπερώνεις και αφήνεις σκεπασμένο να βράσει για ακόμη 10 λεπτά.

Βήμα 12

Δυναμώνεις τη φωτιά και προσθέτεις 3 λίτρα νερό, τα μαρούλια και τον άνηθο.

Βήμα 13

Μόλις το νερό κοχλάσει χαμηλώνεις τη φωτιά και αφήνεις να σιγοβράσουν για περίπου 1 ώρα.

Βήμα 14

Δυναμώνεις πάλι τη φωτιά και ρίχνεις το ρύζι μόλις κοχλάσει πάλι το νερό.

Βήμα 15

Σε μέτρια φωτιά πια το μαγειρεύεις για άλλα 20 λεπτά περίπου.

Βήμα 16

Χτυπάς τα ασπράδια των αυγών σε ένα μπωλ.

Βήμα 17

Προσθέτεις τους κρόκους και το λεμόνι χτυπώντας δυνατά.

Βήμα 18

Βάζεις και λίγο ζουμί από τη σούπα και ανακατεύεις καλά.

Βήμα 19

Προσθέτεις το μείγμα στη σούπα και ανακατεύεις απαλά.

Βήμα 20

Συγχαρητήρια η μαγειριτσα με μαρουλι είναι έτοιμη για απόλαυση.

 

Tips

  • Αν θέλεις μπορείς να προσθέσεις ότι χορταρικά σου αρέσουν.
  • Καλό είναι το ρύζι να το ξεπλένεις πάντα πριν το μαγειρέψεις γιατί μπορεί να έχει σκόνες.
Μέσος Όρος Βαθμολογίας

(5 / 5)

5 5 2
Βαθμολόγησε τη Συνταγή

2 χρήστες βαθμολόγησαν τη συνταγή