Τυρόπιτα με Φέτα και Ανθότυρο

2013-01-13
Τυρόπιτα με φέτα και ανθότυρο
  • Σερβίρεις : 12
  • Χρόνος Προετοιμασίας : 20m
  • Χρόνος Μαγειρέματος : 60m
  • Έτοιμη σε : 1:20 h

Μια καταπληκτική συνταγή για τυροπιτα με φετα και ανθοτυρο, αρκετά απλή και πάρα πολύ νόστιμη. Η παραλλαγή παρακάτω αφορά τρία διαφορετικά τυριά και είναι έτοιμη σε λιγότερο από μιάμιση ώρα.

 

Υλικά

  • 1 πακέτο φύλλο ζύμης
  • 6 κουταλάκια της σούπας βούτυρο
  • 110 γραμμάρια αλεύρι
  • 75 ml γάλα
  • 6 αυγά
  • 340 γραμμάρια φέτα κομμένη σε πολύ μικρά κυβάκια
  • 100 γραμμάρια παρμεζάνα
  • 100 γραμμάρια κεφαλογραβιέρα
  • 400 γραμμάρια ανθότυρο
  • 220 γραμμάρια λιωμένο βούτυρο

Διαδικασία

Βήμα 1

Ξεπάγωσε εντελώς το φύλλο ζύμης

Βήμα 2

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, λιώσε 6 κουταλιές της σούπας βούτυρο.

Βήμα 3

Σε μέτρια φωτιά (5 στην κλίμακα 1-9), ρίξε και χτύπησε το αλεύρι για 1-2 λεπτά

Βήμα 4

Στη συνέχεια ρίξε και χτύπησε το γάλα, ανακατεύοντας και χτυπώντας σταθερά μέχρι να πυκνώσει η σάλτσα.

Βήμα 5

Όταν η σάλτσα είναι έτοιμη, βγάλε την κατσαρόλα από τη φωτιά και άφησε την να στεγνώσει για περίπου 10 λεπτά.

Βήμα 6

Στη συνέχεια, χτύπα ένα ένα τα έξι αυγά στην σάλτσα.

Βήμα 7

Αφού έχεις ρίξει τα αυγά, ρίξε και το τυρί και ανακάτεψε.

Βήμα 8

Ζέστανε τον φούρνο στους 190 βαθμούς.

Βήμα 9

Όσο ζεσταίνεται ο φούρνος, πάρε ένα μεσαίο ταψί. Σημείωση: το μέγεθος του ταψιού έχει σχέση με το πάχος της τυρόπιτας, όσο μεγαλύτερο το μέγεθος, τόσο λεπτότερη θα βγει η τυρόπιτα).

Βήμα 10

Έχε ισιωμένο το φύλλο ζύμης και πάρε ένα ένα τα φύλλα και άπλωσε τα στο ταψί. Αφού απλώσεις κάθε φύλλο, άπλωσε λίγο βούτυρο σε ολόκληρη την επιφάνεια του φύλλου. Κάνε αυτή τη διαδικασία για 6 φύλλα.

Βήμα 11

Στη συνέχεια ρίξε την μισή ποσότητα της τυρόπιτας.

Βήμα 12

Άπλωσε άλλα 3 φύλλα με τον ίδιο τρόπο που άπλωσες τα πρώτα έξι.

Βήμα 13

Πάνω από τα 3 φύλλα, ρίξε την άλλη μισή ποσότητα της τυρόπιτας

Βήμα 14

Στη συνέχεια, ρίξε άλλα 6 φύλλα στο πάνω μέρος με τον ίδιο τρόπο που άπλωσες τα προηγούμενα φύλλα και δίπλωσε τις άκρες στις γωνίες ή στην περιφέρεια του ταψιού.

Βήμα 15

Στο πάνω μέρος του ταψιού (στο φύλλο της τυρόπιτας) ρίξε το υπόλοιπο βούτυρο και άπλωσε το ώστε να πάει σε όλο το φύλλο.

Βήμα 16

Με ένα μαχαίρι, κόψε ελαφρά την τυρόπιτα στο πάνω μέρος, στο μέγεθος που θέλεις να σερβίρεις στο πιάτο σου. Μην κόψεις μέχρι κάτω κάτω, αλλά μόνο λίγο στο πάνω μέρος.

Βήμα 17

Άσε το ταψί στο φούρνο για 45 λεπτά με μία ώρα μέχρι να αρχίσει το χρώμα να γίνεται χρυσό. Όταν το βγάλεις, σιγουρέψου πως και το φύλλο στο κάτω μέρος του ταψιού είναι χρυσό και τραγανό. Εάν όλα αυτά είναι εντάξει, είναι έτοιμη η τυροπιτα με φετα και ανθοτυρο. Καλή απόλαυση.

 

Tips

  • Συνόδευσε την τυρόπιτα με ντομάτα, λάδι και ρίγανη.
  • Μπορείς στην δεύτερη στρώση τυριού, να ρίξεις και λίγο καπνιστό ζαμπόν με χαμηλά λιπαρά, για ακόμα καλύτερη γεύση.
  • Για λιγότερες θερμίδες και λιπαρά, χρησιμοποίησε λιγότερο κίτρινο τυρί, ή τυρί με χαμηλότερα λιπαρά.
Μέσος Όρος Βαθμολογίας

(5 / 5)

5 5 2
Βαθμολόγησε τη Συνταγή

2 χρήστες βαθμολόγησαν τη συνταγή

Nutritional Info

This information is per serving.

  • Θερμίδες

    540 kcal
  • Θερμίδες από Λίπαρα

    360 kcal
  • Λιπαρά

    40 gram
  • Κορεσμένα Λιπαρά

    24 gram
  • Χολιστερίνη

    203.2 mg
  • Νάτριο

    885.4 mg
  • Υδατάνθρακες

    27 gram
  • Πρωτεϊνη

    18.5 gram